Ga naar de inhoud

Alles is al 10 jaar dood

  • Nieuws

10 jaar geleden kwam de gemeente met het bericht dat de Marnixstraat tussen de Bloemgracht en het Haarlemmerplein een groene oase zou worden. Dat was in de tijd dat men het gemeentebestuur nog geloofde. Er kwamen een stuk of 30 reuzen-plantenbakken. De krommenicatie medewerker had er een naam voor bedacht ‘plantenkuipen’. Er kwamen wat plantjes en blommetjes in met in het midden een boompje dat niet te groot zou worden.


De volkse Marnixstraatbewoners liepen van vreugde naast hun schoenen, lachen konden ze al lang niet meer in deze grauwe dooie straat waar bussen, trams en de taxi-snelweg de hoofdmoot zijn.

Dus een welkome verrassing, iedereen blij met de groene oase. Inderdaad toen ze geplaatst werden zag het er leuk uit. Groen met een boompje precies in het midden zoals beloofd in de renderporno.

Ruim een jaar later 2014 was alles zo dood als een pier. De plantenkuipen werden toen veredelde afvalbakken. Nu ruim 8 jaar later staan ze er nog steeds zo bij. Niemand bij de gemeente Afdeling Groen kwam op het idee om ze te resetten. Het bleef zo.


Bewoners van de Marnixstraat zien al 10 jaar geen afdeling Groen van de gemeente om de boel te verfraaien. Het kan niet aan corona liggen, die tegenwoordig overal de schuld van krijgt.

Begrijp het ook wel want er komen geen ambtenaren in dit stukje Marnixstraat, daar wil je niet gezien of gesnapt worden door een collega. Dat zou je hele leven blijven achtervolgen, of je wel goed bij je hoofd bent om daar te komen met alle traumatische gevolgen van dien.

Op een gegeven moment ontdekte bewoners dat de bikkels van de stadsreiniging uit de veredelde afvalbakken het vuilnis haalde en keurig opschoonde. Al 10 jaar lang. Hoe gek kan iets lopen.

Binnenkort gaat de Bullebakbrug weer open. De nieuwe plannen liggen klaar om de boel verder te vernielen. De bussen, trams, auto’s, taxi’s komen weer terug met als hoogtepunt: de geveltuintjes moeten weg. Zoals het er nu naar uitziet, omdat de voetgangersruimte nog smaller moet worden.

Maar toch, hulde aan de bikkels van de stadsreiniging!