Ga naar de inhoud

Blik op De Pijp

  • Nieuws

Donderdag 16 februari waren in CC Amstel meer dan 40 belangstellenden aanwezig voor een avond over De Pijp en de acties in het verleden, heden en toekomst. De film Sarphatipark Boulevard opende de avond en laat De Pijp zien zoals hij was met brede straten, zonder auto’s, hoe het nu is en hoe mooi het weer zou kunnen zijn.

Sarphatipark Bouldevard
De film Sarphatipark Bouldevard beleefde 4 februari de première op het Amsterdams FilmFestival. Die film opende ook deze avond en is het startpunt om bewoners samen te laten werken aan verbetering van hun leefomgeving. Een handtekeninglijst ging rond. Een vervolg is gepland op 16 maart.


De hele avond waren beelden van De Pijp de hoofdmoot. Of het nu de plaatjes zijn die historicus Ton Heijdra gebruikte bij het vertellen van de geschiedenis van De Pijp. Of de impact van de film De Pijp uit 1972 van Jan Wiegel (). Over het Autotijdperk de sloop van de buurt en het verzet er tegen. Bewoners in actie voor verbetering van de leefbaarheid.

“De geur van De Pijp is uitlaatgas.” & “Niet de bewoners zijn asociaal. Dat zijn de huiseigenaren.”

Frank van Dorp en Kees Jansen lieten ook veel beelden zien. Zels een droombeeld hoe de buurt zou moeten worden. Ze gaven zelfs tips over actievoeren. Hadden het over de actie Stop de Kindermoord, tegen het vele verkeer en de film over de kinderen van De Pijp met een heel jonge Ronald Dam. Die is afgelopen zomer geïnterviewd door Pau Faus, filmmaker uit Barcelona voor zijn documentaire over de protesten in de jaren 70-tig. Die documentaire komt in de herfst naar Amsterdam.

De conclusie van de avond: Een beeld is een krachtig middel. Ideaal voor acties. Daarom de oproep “door je eigen lens” kijken naar wat je graag zou willen in de toekomst van De Pijp. Kibret Mekonnen artistiek leider van het Amsterdam Buurt Film Festival , hielp bij het tot stand komen van de film Sarphatipark Boulevard. Hij riep de aanwezigen op gebruik te maken van de activiteiten van het abff.nl om samen films te maken als startpunt voor verandering.