Ga naar de inhoud

Brand in Havens West

Gisterenavond werden we in Amsterdam verrast door rookontwikkeling. Er was weer eens brand in Havens West. Op Twitter kwamen uit verschillende wijken o.a. Westerpark, Haarlemmerbuurt, Jordaan en zelfs uit Oost klachten van mensen die last hadden van hun luchtwegen. Door de brand op de Kwadrantweg hing een zichtbare vieze rokerige mistdeken in de stad. In de data die wij verzamelden middels een scrape, zien wij dat de brandweer flink aan het opschalen was.

Om 19.41 uur kwam via 112 de eerste melding binnen bij de brandweer. Om 21.10 uur werden bewoners op hun telefoon geïnformeerd door een noodmelding van NL-Alert. De oproep was dat als u last had van de rook buiten, om dan naar binnen te gaan, om binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Verrassend was dat verschillende mensen geen NL-Allert hadden gehad, of die veel later kregen.

Onze data-analist van 14020 werd nieuwsgierig en heeft de data gescrapet van het aantal keer in 2022 dat de brandweer voor een brand in Havens West is uitgerukt. Het viel ons op dat daar toch wel veel branden zijn. Vandaar!

De data kunt u hier in een Excelbestand downloaden. De data is gefilterd, reanimatie, liftopsluitingen, letsel en etc. hebben wij eruit uitgehaald. Er staan er ook enkele regels bij waar niets vermeld wordt en wij gaan ervan uit dat het om brand ging. U komt ook gestapelde regels tegen met een kleur, dit betreft dezelfde brand.

Als we alles doorrekenen dan is de brandweer dit jaar tot heden 85 keer uitgerukt voor een exclusieve waarschijnlijke brand in Havens West. 85 keer in ruim 6 maanden tijd. Onduidelijk blijft of het een kleine of grote brand was en wat de impact is geweest. Het kan ook zijn de brandweer is uitgerukt en er misschien wel niets aan de hand was. Dat valt ook niet op te maken uit de gegevens die wij hebben omgezet in data.

Toch zijn we wel geschrokken, omdat er steeds meer woningen worden gebouwd in en tegen Havens West aan. Wat wij ons ook afvragen, of het nog wel verantwoord is om grote megafestivals te houden in de open lucht, in het groen en parken die in Havens West en ook er tegen aan liggen. Gisteren hing boven het Westerpark ook een rookgordijn.

Wat zou er gebeurd zijn als er een festival was geweest met 18.000 gasten? Wij hebben geen glazen bol, dus zijn we het antwoord schuldig. Wel zijn we ervan overtuigd dat deze feiten, maar eens meegenomen moeten worden in het veiligheidsrisicoplan van evenementen. Door de ervaring van gisterenavond hebben we geleerd dat er dus een hoog risico is en dat het wel eens flink mis kan gaan!