Ga naar de inhoud

De parallelle belevingswereld van Halsema, het Parool en AT5

  • Nieuws

Bijdrage, Nico van Gog.

Afgelopen 7 juli kopte het Parool en AT5 het volgende bericht de wereld in “Halsema wil nieuwe maatregelen om plofkraken tegen te gaan“. “De veiligheid van omwonenden heeft mijn continue aandacht”. AT5 kopte “Burgemeester wil na plofkraak vervangende geldautomaat verbieden”.

Hier de brief van Halsema afgelopen 6 juli over plofkraken.

In de berichtgeving zou je dan enige nuance verwachten. Helaas schrijven ze klakkeloos over wat aangeleverd wordt en in het straatje past van de imagocampagne van Halsema waar Het Parool en AT5 ruimschoots aan meedoen.

Wat betreft het Halsema-nieuws, gaat Het Parool steeds meer op de Fabeltjeskrant lijken en AT5 zendt het uit. Voor de journalisten ook niet leuk als je brood en spelen moet verkopen uit de symboolpolitieke winkel van Halsema.

Wat is namelijk het geval. Er waren dit jaar 2023 maar 2 plofkraken en wel op 6 februari op de Plantage Middenlaan een geldautomaat en afgelopen 10 juli een winkel op de Ceintuurbaan en volgens mij geen geldautomaat.

Uit de cijfers van de politie blijkt dat er in 2022 totaal 127 incidenten met explosies waren en in 2023 tot 4 juli 91 incidenten waren met bommen en granaten op winkels, horeca en woningen in Amsterdam. Bijna een verdubbeling vergeleken met 2022 tot 4 juli (de eerste 6 maanden) en in de eerste 6 maanden van dit jaar 2023. Dit baart veel grotere zorgen. Wat gaat Halsema hier tegen doen, je hoort weinig over concrete plannen en word weggepoetst door Halsema. Het zal maar gebeuren in je straatje waar je woont, de impact is enorm bij bewoners, zeker op deze schaal met 91 incidenten . Jammer dat het Parool en AT5 vergaten om dit in de berichtgeving te nuanceren. Ze konden toch minimaal een telefoontje plegen wat Halsema daar tegen gaat doen en als nuance in het artikel kunnen verwerken. De lijntjes zijn kort!

Hier boven de cijfers Bommen en Granaten 2022 en 2023 – Bron: Politie

Over lijntjes gesproken. Uit de berichtgeving van Rotterdam, waar een vergelijkbare situatie is met explosies, blijkt dat e.e.a. met de cocaïne maffia te maken heeft. In de Rotterdamse haven en tegenwoordig ook Vlissingen worden veel containers met coke onderschept. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en de politie zijn repressief bezig met opsporingsmethoden die enig effect lijken te hebben. Ook gaat de politie de wijk in om informatie te verzamelen bij omwonenden.

Het vreemde is dat er dit jaar geen 1 coke container in de Amsterdamse haven is onderschept. De haven is natuurlijk kleiner dan de Rotterdamse haven waar met regelmaat coke containers worden onderschept. Ik durf te beweren dat het statistisch bijna onmogelijk dat er geen coke containers via de Amsterdamse haven binnenkomen. Dit jaar is er ook geen melding van gemaakt door de politie. Wel is er een melding gemaakt dat duikers ruim 100 kilo coke onder een zeeschip in Amsterdamse haven hebben gevonden op 14 februari 2023.
Dat was het dan wat betreft de Amsterdamse haven tot nu toe in 2023.

De grote vraag is wat gaat Halsema en de driehoek hier aan gaan doen tegen de vele explosies i.p.v. je te richten op 2 plofkraken in 2023, terwijl er achter je rug 91 bommen en granaten om je oren vliegen.

Meer weten? Hier een link van Team Analyse & Onderzoek (DRIO) van de Politie Eenheid Amsterdam over 2022.