Meteen naar de inhoud

Dronebeelden van de Geslaagde Knip Weesperstraat

  • Nieuws

De proef met de knip op de Weesperstraat is geslaagd. Wij waren blij dat de coalitie woord hield. Met name Melanie van der Horst D66 en Zeeger Ernsting GL. De proef is fantastisch verlopen op wat kleine aanloopproblemen na. Het kleine pocket parkje dat was aangelegd in het midden van de Weesperstraat zag er fantastisch uit en er is veel gebruik van gemaakt. Het riekt naar meer, wij zeggen doorpakken!

Hieronder de drone beelden van de knip in de Weesperstraat en het interview met Marco te Brömmelstroet – Professor Urban Mobility Futures.


In sommige straten was het iets drukker dan normaal en het doorlaten van ambulances verliep in het begin niet helemaal goed. Verantwoordelijk wethouder van der Horst heeft daar op geanticipeerd en dat recht gezet. Ook was er pech met tunnelbuizen die plots uitvielen en werd toen besloten bij de knip de slagbomen open te zetten. Het is natuurlijk een proef en dat kan gebeuren.

Het zou mooi zijn als in de toekomst de hele stad met het Italiaans model Zona a Traffico Limitato (ZTL ook wel intelligente toegang) wordt toegepast zoals in Italië en sommige andere wereldsteden.

Zona Traffico Limitato betekent letterlijk zone met beperkt verkeer. Dit systeem is ingesteld om de historische gebouwen in de stadscentra te beschermen tegen schadelijke uitlaatgassen. Motorische voertuigen worden om deze reden zoveel mogelijk geweerd.
Ter bescherming daarvan is in veel steden een zone ingesteld met beperkte toegang voor motorvoertuigen. Het inrijverbod geldt in vele (historische) steden, bijvoorbeeld Milaan, Pisa, Rome, Florence, Arezzo, Bologna, Bolzano, Genua, Triest, Turijn, Verona.

Veel steden gebruiken slimme camera’s voor kentekenregistratie. Amsterdam is bezig omdat te realiseren. Eerst in een heel klein gebiedje bij de Nieuwmarktbuurt. Om de taxi-overlast ’s avonds in het weekend te verminderen. Die proef begon met palen in het midden van de straat. Doorrijden was onmogelijk. Daarna maakte de gemeente van die proef een camerakentekenvariant, maar die is later stopgezet.

Eind dit jaar begint de gemeente met de eerste camerakentekencontrole bij de Sloterweg. Om alleen bestemmingsverkeer door te laten. Die voertuigen moeten een ontheffing aanvragen. De rest die daar niet moet zijn, krijgt op basis van het kenteken een boete opgestuurd. Die methode gaat Amsterdam dan uitbreiden en inzetten op andere plekken in de stad. Daar komt dan alleen bestemmingsverkeer (o.a. bewoners, ondernemers, bezoekers, mantelzorgers en bestelde taxi’s, loodgieters etc.).

Tijdens de knip is uitgebreid onderzoek geweest. Er is een gigahoeveelheid data die eerst op een rijtje gezet moeten worden door de analisten en dat vergt veel tijd.
In het najaar als de cijfers van het onderzoek bekend zijn zal de evaluatie in de raad besproken worden.