De buurtpremière van de korte film Zuidpunt vond woensdagmiddag plaats in het Heineken Experience aan de noordelijke rand van De Pijp. De filmmaaksters Simcha de Haan en Monica van Koppenhagen vertellen het verhaal van een ontspoord participatie-experiment, bedacht door het College in het Lente Akkoord 2018-2022 (Ambitie 10. We creëren cocreatieplekken in alle stadsdelen). De film is een pars pro toto voor de hele stad (en misschien wel het land). Zowel ambtenaren als bewoners herkennen het vastlopen in het systeem en verdwaald raken in bureaucratie, regelgeving en stapels beleidsstukken.
Op de hoek Gerard Doustraat/Quellijnstraat zat het Wijkcentrum De Pijp. Dat moest daar weg. In 2020 kregen bewoners de sleutel van het pand en mochten zij in de ruimte gebruiken om te ‘co-creëren’. Veel bewoners maakten daar gebruik van, ook tijdens corona, maar de juiste ondersteuning vanuit de gemeente ontbrak. Meerdere keren kwam de gemeente afspraken niet na. Na een jaar evalueerde de gemeente en ambtenaren “het co-creatie-traject”. Zonder een aantal vaste gebruikers. Diezelfde gemeente die vond dat bewoners na een jaar eigenlijk wel weg moesten uit het pand. De gemeente toonde haar ware aard toen zij de co-creerende bewoners plots zag als krakers en spande een kort geding aan. Op 7 juli 2021 beval de rechter het pand te ontruimen.
Bij de gemeente dwongen die bewoners een onafhankelijke evaluatie af. Het daaropvolgende proces was volgens bewoners niet conform afspraken en leverde uiteindelijk in samenspraak met de gemeente deze film op.
De film laat vooral de weerzin, wanhoop en de woede zien van bewoners, naast onbegrip omdat de waarde van hun inspanning niet gehoord of gezien werd door de gemeente. Daardoor bleek de nieuwe beleidspraktijk voor Zuidpunt en haar gebruikers een farce.
De film Zuidpunt is van, voor, met en door Amsterdammers gemaakt, in opdracht van gemeente Amsterdam en gebruikers. De film Zuidpunt beleefde de officiële première dinsdag 26 september 2023 op het stadhuis.
Gemeente Amsterdam wil met deze film laten zien, dat zij bereid is de kunst van erkenning te beoefenen, omdat de wens een cultuurverandering binnen het gemeentelijk apparaat te realiseren, een gezamenlijk doel is. De maaksters eindigen dan ook hoopvol en streven met de film een vervolg op cocreatieplek Zuidpunt na. Van Zuid punt naar Zuid komma.
Net als afgelopen woensdagmiddag en -avond in de Heineken Experience (sponsor), organiseren de filmmaaksters verschillende (gratis) vertoningen van de film in de stad. Aansluitend discussieerden bewoners en ambtenaren over hoe democratisering en burgerparticipatie wel moet en kan. De film is ingediend bij het Amsterdams BuurtFilmFestival en dingt 10 februari 2024 mee naar de prijzen (zie: https://abff.nl/)
Meer informatie of contact? Mail naar info@molimits.com