Ga naar de inhoud

Het Gevaarlijke Marnixplein

  • Nieuws

Bijdrage: Nico van Gog.

Ik woon er zelf, hou dagelijks mijn hart vast van wat ik zie. Vaak verkeersruzies met schreeuwende mensen die elkaar voor alles uitschelden. De vele aanrijdingen die gelukkig meestal een goede afloop hebben.

Het is een ongelukkig plein zoals de verkeerssituatie nu is. Onoverzichtelijk, vreemde niet normale tegenstrijdige verkeersstromen. Als je het plein niet kent, zijn er verschillende valkuilen waar het mis kan gaan.

Ik heb er verschillende keren gestaan met een welwillende gebiedsmakelaar en deskundige ambtenaren om te observeren. Ze zijn het dan ook eens dat het soms alle kanten kan opgaan. Er zijn ook kleine aanpassingen gedaan en ik denk dat die meehelpen.

Voor de reconstructie 2020 was het ook al niet echt veilig.

Na de reconstructie was de logica ver te zoeken. Het probleem is dat de huidige situatie zoals het nu is niet even snel kan veranderen en zal ook niet gebeuren. Dat zou een kapitaal kosten om het hele plein weer om te gooien.

Wat ik wel heb gedaan is de data van de aanrijdingen met letsel bijgehouden. Die komen dan terecht bij het stadsdeel afdeling verkeer van de gemeente. Sinds april 2020 zijn er 15 ongelukken gebeurd met letsel. Ik heb ze gelukkig niet allemaal meegemaakt, maar enkele wel gezien nadat het gebeurd was. Dat zag er niet leuk uit. De afgelopen 3 maanden op rij waren er 3 ongelukken met letsel. Bij de meeste ongelukken was een fietser betrokken en soms een scooter, i.c.m. een vrachtwagen en de meeste gevallen een auto. Het is natuurlijk moeilijk in te schatten hoe het verder is afgelopen met de slachtoffers. Ze gaan de ambulance in en je hoort er nooit meer wat van. Ook de gemeente kan daar niet achter komen. Dat heeft te maken met regelgeving en privacy.

Wat wel duidelijk is, is dat het cijfermatig een Blackspot is, net zoals voor de reconstructie en dat was nou juist net niet de bedoeling.

Mocht je ideeën, suggesties, oplossingen of ander advies hebben mail mij dan via info@14020.nl. Dan zorg ik ervoor dat ze bij het stadsdeel terecht komen. Onderbouw het wel met eventuele tekeningen en/of argumenten.