Ga naar de inhoud

Het Westermodderpark

Update: 15 september 2022

14020 zou er nog op terugkomen. Het veld is weer vrijgegeven. Het event, het gratis concert van het Concertgebouworkest, is afgebroken en laat in het Westermodderpark een enorme schade achter. Op iets minder dan 50% van het veld groeit geen grassprietje meer en is bagger. Het aantal bezoekers van het concert was circa 4000, dat is 0,46% van de totale bevolking van Amsterdam. Het Westermodderpark is de komende maanden en waarschijnlijk een klein jaar niet meer bruikbaar voor recreatie door bewoners. Zoals wij al eerder schreven, door verdichting van de bodem, is het moeilijk om het gras te laten herstellen.

Fenna Ulichki van GroenLinks verantwoordelijk stadsdeelvoorzitter van West is erin geslaagd het hele park te vernietigen. Ook door het festival Milkshake.

We begrijpen ook niet wat dit college bezielt om willens en wetens parken te slopen en onklaar te maken voor het gebruik door bewoners. Wel krijgen we steeds meer prima bewijsmateriaal. Op termijn moet hier een rechter maar zijn oordeel over geven.

Zie hieronder het filmpje dat wij afgelopen week hebben gemaakt. De beelden spreken voor zich.


De doodsteek van het Westerpark

11 september 2022

Afgelopen vrijdagavond was het gratis concert van het Concertgebouworkest op het Westergas op de groene weide. Volgens de organisatie waren er ondanks de zware regenval toch nog ca. 4000 bezoekers.

14020 bekeek afgelopen zaterdag de afbouw en sprak met de externe evenementenorganisator. Wel buiten het hek dat voor de afbouw tijdelijk was neergezet.

Wij schrokken ons een hoedje, het zag er helemaal niet zo best uit. Zwaar vrachtverkeer en heftrucks reden buiten de rijplaten en we zagen grote vernielingen op de groene weide. Veel diepe bandensporen en gras was de vernieling ingereden. De beelden hieronder vertellen genoeg.

IMG_4795
IMG_4791
IMG_4781
IMG_4790
IMG_4784
IMG_4788
IMG_4787
IMG_4780
IMG_4794
IMG_4793
previous arrow
next arrow


We vroegen en zochten naar iemand van de gemeente, maar die was niet aanwezig. Ook de parkmanager van de gemeente was er niet, het was namelijk weekend en dan wordt er niet gewerkt. Normaal gesproken moet er toch iemand aanwezig zijn van de gemeente. Niet de verantwoordelijkheid afschuiven aan een externe festivalorganisator. De festivalorganisator gaf aan dat er maandag een schouw is van de gemeente. Dat is natuurlijk mosterd na de maaltijd.

Begin afgelopen week sprak 14020 in het Westerpark al met een ambtenaar van afdeling groen van de gemeente. Hij gaf aan dat het veld ernstig verdicht is door grootschalige festivals. De bodem kan het niet aan. Dat maakt dat herstel heel lang kan duren. Dit zagen we ook zelf na het voorlaatste festival van Milkshake in 2019. Het duurde bijna een jaar voordat de groene weide enigszins was hersteld.

Stadsdeel West heeft opnieuw geblunderd, vooral de verantwoordelijke stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van GroenLinks. Vreemd want de voorzitter zit er al bijna 5 jaar en leert nog steeds niets van het verleden. Wij stellen ook voor om het woord groen uit GroenLinks te halen.

Aankomende week, als het hek en de rijplaten weg zijn, gaan we nog een kijkje nemen om de totale schade op te nemen en komen nog hier op terug.