Ga naar de inhoud

Meeste steekincidenten tot 17 juli 2023 binnen de ring!

  • Nieuws

Bijdrage en onderzoek: Nico van Gog.

Tijd voor een zomerserie over criminaliteit en veiligheid in de stad. Burgemeester Halsema OOV (Openbare Orde en Veiligheid) heeft 5 jaar niets aan kerntaken gedaan en is plots wakker geschrokken met nog 1 jaar voor de boeg als Burgemeester. In het laatste jaar dat ze nog heeft (als ze niet in de verlenging gaat voor 6 jaar) is ze bezig, in samenwerking met Het Parool en AT5, een promotiecampagne te voeren op papier (vooral voor haar eigen imago) tegen o.a. criminaliteit, veiligheid en deels ook andere grote problemen in Nieuw West, Zuid Oost en Noord, die al jaren als afvalputjes worden misbruikt door Halsema en de coalitie.

Het Parool met uitstekende journalisten gaat wat betreft het Amsterdamse Halsema nieuws voluit met juich-berichten over Halsema en af toe een beetje minder o.a. met opinieartikelen, een soort render-porno-tekst, zodat het niet te veel opvalt. Waarschijnlijk is er een pakketdeal afgesloten met Halsema. Wat onder de tafel is gegaan, mag Joost weten. AT5 doet net zo hard mee, terwijl je objectief nieuws mag verwachten, daar wij als bewoners miljoenen betalen voor deze club, en dus van onze centjes leeft en bestaansrecht heeft. Het geleuter over Halsema, haar privéleven door zowel Het Parool en AT5, waar ze steeds weer op terugkomen, is zwaar onder de maat. Mijn advies, kom met inhoudelijke zaken wat betreft Halsema en de gemeente, want er valt genoeg echt nieuws te schrijven, maar je moet het wel willen!

In dit artikel gaan we het hebben over steekincidenten. Ik onderbouw dat met data die ik verzameld heb over 2023 en heb hiervoor een map gemaakt. Op 29 juni 2023 verscheen het volgende persbericht van de gemeente: Messenverbod uitgebreid naar de hele stad, met ingang van 1 juli 2023. In 2023 t/m 16 juli zijn er exact 100 steekincidenten geweest, dat is ongeveer 1 incident in de 2 dagen. De afgelopen jaren doet Halsema altijd voorkomen, ja ik volg de raad, dat de meeste criminaliteit, in dit geval steekincidenten in Nieuw West en Zuid Oost, gaande is. Uit de data blijkt dat dat complete onzin is en een frame. Vergeleken met de wijken binnen de ring lijkt het wel of geweld/veiligheid witgewassen worden door Halsema. Voor Halsema is het natuurlijk niet leuk om daar mee te koop te lopen als je over OOV gaat en het Burgemoederschap uitdraagt. Tel daar bij op dat de meeste Groenlinks stemmers binnen de ring en vooral in de binnenstad wonen.

Hieronder de interactieve map (aantippen of muis) met steekincidenten vanaf 1 januari 2023 t/m 16 juli 2023. Icon linksboven in de map zijn nog diverse opties.


De meeste steekincidenten vinden/vonden dus dit jaar plaats in het gebied binnen de ring. Exclusief Noord waren er dit jaar maar liefst 48 steekincidenten. Bijna 50% van het totaal in Amsterdam. Binnen het centrum (Singelgracht) met maar ca 87.000 inwoners, waren dit jaar 24 steekincidenten, de meeste kans dat je daar in Amsterdam een mes tussen je ribben krijgt. Het is dus oppassen geblazen voor de Groenlinkse accubakfietsmama’s en -papa’s met hun opgevoerde VanMoofs, die binnenkort naar de schroot kunnen.
Hier de cijfers van 1 jan 2023 tot 17 juli 2023. Zuid Oost met ca 90.000 inwoners: 22 steekincidenten, Nieuw West met 160.000 inwoners: 15 steekincidenten en Noord met ca 100.000 inwoners: 11 steekincidenten.

Er zijn ook enkele mes incidenten geweest op of in de nabijheid van scholen de afgelopen jaren waar het niet tot een steekpartij is gekomen. Deze incidenten worden over het algemeen niet openbaar gemeld maar intern opgelost.

Ik ben ook bezig om data te verzamelen over 2022 maar mis nog enkele maanden. Tot nu toe zie ik geen significant verschil in verhouding genomen tot 2023. Dit kan nog anders worden, geen cijfers, geen wijsheid.

Toeval of lot, sinds het messenverbod sinds 1 juli voor de hele stad van kracht is, zijn er van 1 tot 16 juli al 10 steekincidenten geweest.
Nadat ik dit bericht geschreven had zijn er weer 2 steekincidenten bijgekomen en wel op 20 en 21 juli, respectievelijk in de Reguliersdwarsstraat Centrum en op het Orlyplein station Sloterdijk NW.

In september 2022 besloot Halsema samen met de politie op onderstaande Hot Places wapencontroles uit te voeren via preventief fouilleren. Dat zijn de zogenaamde veiligheidsrisicogebieden. Uit de data maak ik op wat betreft steekwapens Halsema op de verkeerde plek bezig was. Zo ongeveer als haar hele afgelopen 5 jaar is verlopen. Binnenstad/Centrum en binnen de ring wijken zijn gewoon genegeerd, of het daar allemaal koek en ei is.

Hot Places

  • Het CAN-gebied (Centrumgebied Amsterdam Noord) inclusief de metrostations Noord en Noorderparkbad
  • Omgeving Museumplein (stadsdeel Zuid)
  • Omgeving Slotermeerlaan (stadsdeel Nieuw-West)
  • Omgeving Osdorperban (stadsdeel Nieuw-West)
  • Metrostations Kraaiennest en Holendrecht inclusief omgeving (stadsdeel Zuidoost)

De proef werd half november voortijdig afgebroken en de stekker eruit getrokken. Lees hier meer:
Halsema na grove fout bij politie: preventief fouilleren definitief van de baan.

Met de Halsema symboolpolitiek in de vorm van een messenverbod zonder dat er gefouilleerd mag worden, bereik je helemaal niets. Allemaal flauwekul. Geloof mij, de echte criminelen en doorgedraaide coke-snuivers hebben hier maling aan, ze lezen het niet eens. Ook zou je dan van Halsema een breed uitgemeten campagne verwachten op bijvoorbeeld TikTok en Insta waar die leeftijdsgroep rond hobbelt. Maar niets van dit alles. En dan nog verwacht ik er niet veel van.

Het volgende Halsema-kronkel bericht over veiligheid gaan we ook onderbouwen met cijfers. We keep in touch.  

Passen jullie wel op met barbieknoeien in de zomervakantie, wel houterige bestekjes meenemen hoor?

Fijne vakantie.