Ga naar de inhoud

Ombudsman maakt gehakt van stadsdelen

Gelezen, de inbreng van Ombudsman Munish Ramlal bij het gesprek met de onderhandelaars van de toen nog lopende coalitievorming?

De Ombudsman uit kritiek op het systeem van ‘verlengd bestuur’ met benoemde dagelijks bestuursleden in de stadsdelen. De Ombudsman steunt daarbij op ervaringen van bewoners. Hij roept op tot benoeming van de juiste personen op de juiste plek. Formuleert zelfs een profiel, waarbij goed bestuur, echt luisteren vergt.

Wij vullen aan.

Stadsdeelcommissies
Even terug naar 2018. Toen werden nieuwe stadsdeelcommissies in het leven geroepen. Daarbij werd het vrijwel onmogelijk gemaakt om als bewoner gekozen te worden. In bijna alle gevallen zijn de commissieleden van bestaande politieke partijen.

Dagelijks bestuur
Boven aan de Pyramide staat het dagelijks bestuur van een stadsdeel. Dat bestaat uit een voorzitter en 2 andere bestuurders. Allen aangewezen door de collegepartijen. Het vreemde is dat bestuurders normaal gekozen moeten worden. Daar is een juridische onderbouwing voor te vinden. Dus in feite zijn het nep bestuurders. De z.g. bestuurders hebben op jaarbasis een leuk salaris van ongeveer € 80.000 plus. Dan mag je wat kwaliteit verwachten.

Helaas hangt er geen NEN-normlabel aan de bestuurders, die op hun beurt aangewezen worden door de vriendjes van, zeg maar! Enige kwalificatie doet er niet toe, als je maar adem kan halen en je stem werkt. Het zijn de marionetten van de Stopera en een herhaling van de dagelijkse theatervoorstelling, vergelijkbaar met de musical “Soldaat van oranje” die ook nooit stopt.

In alle stadsdelen gaat het er hetzelfde aan toe. Het lijkt wel afgesproken werk. Bewoners worden niet gehoord, laat staan naar geluisterd. Je bent lastig en je zeurt. Als een bewoner met een casus komt en te moeilijk wordt, hangt er al snel een juridische dreiging boven het hoofd. Daar zijn de nep bestuurders goed in. Dat geeft bovendien het tekort aan kwaliteit aan. Consensus en meedenkstand ontbreekt. Bewust, of onbewust!

Het nieuwe college is bekend. Binnenkort benoemen dus “de vrienden van” de “bestuurders” van de stadsdelen. Gaan bewoners zien en merken, of de Ombudsman gehoord is?

En dan zijn niet eens de overige voorstellen van de Ombudsman besproken; een betere afhandeling van klachten tegen de gemeente en een onafhankelijke Ombudsman voor ambtenaren.

Bijlage