Ga naar de inhoud

PTA Fijnstofuitstootfabriek

PTA de Fijnstofuitstootfabriek

Veel mensen realiseren zich het niet, de PTA (Passenger Terminal Amsterdam) is het meest vervuildste stukje water/groen in het IJ, in binnenstedelijk gebied, aan de Veemkade. Dicht tegen het centrum aan en oost. Ongeveer 900 meter ten oosten van het CS, ruim 800 meter van het centrum/binnenstad. In een loodrechte lijn naar boven 350 meter liggen de stadwijken van Noord. Kortom het slechtste scenario voor je longen en als je zwanger bent.

De haven is eigenaar van de PTA waarvan de gemeente 100% aandeelhouder is.

De boosdoeners
De boosdoeners, de zeer vervuilende cruiseschepen en het kwakkelende en kakelende feestcollege, dat eerder onder leiding stond van Groenlinks. De afgelopen jaren zijn meerdere opties besproken om de terminal te verhuizen naar een andere plek. Daar is in de gemeenteraad meermaals over gesproken. Veel wilde plannen, zoals we inmiddels gewend zijn en daar bleef het zoals gewoonlijk bij.

14020 heeft het aantal cruiseschepen die Amsterdam bezoeken omgezet in data, daar komen wij zo op terug.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat aan de achterkant van de cruisebusiness een dynamische wereld schuil gaat met gigantische hoeveelheden fijnstof en CO₂-uitstoot. Dan hebben we het over de logistiek van aan- en afvoer. De cruisetoeristen moeten toch eten en drinken. De cruiseboten worden voornamelijk bevoorraad door dieselvrachtwagens. De leveranciers daarvan komen in de meeste gevallen van ver buiten de landsgrenzen (14020 heeft dat uit eigen observatie op verschillende tijden en dagen kunnen opmaken). Dat heeft natuurlijk met de kostenkant van het verdienmodel te maken. Het is naïef om te denken dat Thuisbezorgd, of AH even langskomt op de Veemkade. Zelfs het visje op het bord van de cruisetoerist wordt vanuit Duitsland aangeleverd. Hallo Nederland visland! Hier valt economisch dus weinig te halen voor Amsterdam of NL.

In tegenstelling tot enkele jaren terug zien wij in de data dat tegenwoordig veel schepen maar 1 dag blijven, in de ochtend aankomst en in de avond het hazenpad kiezen. Kennelijk om de toeristenbelasting van een nacht te ontduiken. Die belasting is enkele jaren geleden fors omhoog is gegaan, maar daar valt ook geen eer aan te behalen voor de Amsterdamse schatkist. De logistiek en de infra van de rederijen staan scherp gecalculeerd op de financiële rol. De rederijen staan veelal ingeschreven in belastingparadijsjes, waar ze weinig tot geen belasting betalen. Ze zijn natuurlijk niet achterlijk. Het gaat niet over wisselgeld.

Na aankomst
Na aankomst van het varende dorp, waar 3000 passagiers geen uitzondering is, willen ze natuurlijk snel een rondje NL doen. Daar is een leger vervuilende dieselbussen voor nodig. Die komen ver van buiten, omdat er nu eenmaal geen, of weinig grote toeristenbusmaatschappijen in Amsterdam zijn gevestigd. Ook hier valt geen eer te behalen economisch, of werkgelegenheid voor Amsterdam en levert de stad nog meer fijnstof en CO₂-uitstoot op.

De aangemeerde cruiseschepen draaien continue op hun eigen elektravoorziening met dieselaggregaten. Walstroom is er gewoonweg niet. Een blunder van jewelste en gebrek aan visie toen door het stadsbestuur en de haven ooit besloten werd om de terminal te bouwen. De haven heeft nu besloten om in 2025 walstroom aan te leggen en te kunnen leveren. Wij geloven er niet in, omdat het elektriciteitsnet overbelast is. Toen de toeristenrijnakenhaven gebouwd werd bleek ook dat er niet volledig ingezet kon worden op walstroom. Bovendien schijnt er ongeveer 30% van de cruiseschepen op walstroom te kunnen renderen, de meeste schepen hebben niet de techniek in huis om walstroom te kunnen gebruiken. Innovatie is vaak het wondermiddel waar bestuurders mee schermen. In veel gevallen een drogreden. De 30% blijft een ongeveercijfer, want alles is een beetje geheim en wordt er vaag over gedaan door de rederijen, niet voor niets natuurlijk.

Luchtbel
Maar de luchtbel van de gemeente en de haven gaan we nu echt fileren. Hoe is het gesteld met de uitstoot van de cruiseschepen waar je niet vrolijk van wordt, zeker in bewoond gebied. De cruiseschepen komen steeds dichterbij door het verdichten van woningen bouwen in de stad, denk ook aan Havenstad in de toekomst.

Elke m2 word uitgewoond en niet te vergeten de terrassen die steeds meer uitgebreid worden rondom de PTA, want ook daar moet bier, terrassen, en het leven bruisen. Een biertje drinken is daar echt niet gezond op de naburige terrassen rondom PTA.

Een cruiseschip van ca. 3000 passagiers die aangemeerd ligt in Amsterdam gebruikt 700 liter diesel per uur, tel uit je verlies! Dat is vergelijkbaar met ca. 700 dieselvrachtwagens met draaiende motoren.

Volgens vele onderzoeken heeft werelds grootste cruiseschip Harmony of The Seas een CO₂-uitstoot gelijk aan 83.678 auto’s! De stikstofuitstoot staat gelijk aan 400.000 auto’s en de fijnstof is te vergelijken met 1 miljoen auto’s.

Harmony of The Seas
Harmony of The Seas

De Data
De data geeft aan dat er vanaf 1 juni tot 26 aug 2022 ca. 100.000 passagiers afgeleverd zijn bij de PTA, van 46 cruiseschepen. Een gemiddelde van een kleine 2000 passagiers per shift.
Als we deze 46 cruiseschepen aan elkaar vastplakken komen we aan een totale lengte van bijna 12 km gevuld met het aantal mensen van bijna 2 x een Arena vol. Het cruiseschip XXL heeft dan een lengte van het Nassauplein in een rechte lijn tot het Rottepolderplein tussen Halfweg en Haarlem.
Omdat het toerisme nog niet in volle omvang is, verwachten wij op termijn binnen 2 jaar een verdubbeling van het aantal cruiseschepen en passagiers in dezelfde periode.

Alles bij elkaar opgeteld en de prijs die de Amsterdammer betaalt voor de uitstoot en vooral gezondheid, lijkt ons een dikke verliespost voor Amsterdam en haar bewoners. Maar ja, wil je er eenmaal bij horen op internationaal niveau, dan gaat exposure boven alles en de gezondheid van bewoners ook. Je moet dan een cruiseterminal hebben, schijnbaar midden in de stad. Een van de middelen om het internationale toerisme aanlokkelijk te maken, die trouwens massaal met het vliegtuig weer binnenstromen om te komen bruisen. Amsterdam is een Werelddorp.

Compensatiebomen
Wij van 14020 zijn natuurlijk wel nieuwsgierig wie bovenstaande uitstoot gaat compenseren met miljoenen bomen die we nog tegoed hebben.

Lees ook het artikel, 27 augustus in de Financial Times: The cruise ship conflict: Europe’s port cities vs floating hotels.