Ga naar de inhoud

Slechte Info Persberichten

  • Nieuws

Dat de gemeente Amsterdam een beroerde informatie voorziening heeft, wisten de meeste bewoners al. We hebben een optelsom gemaakt van persberichten, die doorgaans niet gepubliceerd worden.

Het feestcollege maakt veel beslissingen in de achterkamertjes. Het nieuws over die besluiten worden dan weer selectief toegewezen aan pers en/of media. Het grootste deel van dat nieuws komt niet op de pagina “persberichten” van de gemeente te staan. Tijdens de raadsvergaderingen komen raadsleden met regelmaat met vragen en verwijzen dan naar een bericht uit de krant of van de televisie. De wereld op zijn kop vinden wij.

De gemeente heeft regelmatig het hoogste woord over open samenleving, maar transparantie en democratie is ver te zoeken.

Het zou veel opener zijn om elk nieuwsitem vanuit de Stopera of stadsdeel eerst te publiceren op de pagina persberichten. En niet met het nieuws selectief te gaan shoppen welke media het beste uit komt om het nieuws wereldkundig te maken.

Er zijn 100-den nieuwsberichten vanuit de Stopera die niet gepubliceerd worden op de eigen webpagina persberichten. Om een voorbeeld te geven. De 4 grootste steden, die vanaf 1 mei 2022 tot heden persberichten gepubliceerd zijn, blijken in totaal geplaatst door Rotterdam 80, Den Haag 71 en Utrecht 102 en staat Amsterdam op de 4-de plaats met een gering aantal van 23 persberichten.

Ons advies is, publiceer eerst op de gemeente website en staak het selectief shoppen en gunnen, zodat iedereen gelijke kansen heeft om een Amsterdams persbericht wereldkundig te maken. Op die manier bereikt de gemeente ook meer bewoners. Nu publiceren veel lokale media niet, omdat het al in de gebruikelijke media heeft gestaan en dus vaak oud nieuws is. Maar niet alle bewoners lezen of kijken de gebruikelijke media, maar wel de websites opgericht door bewoners en buurtgericht zijn. Het is verdorie 2022 feestcollege!