Ga naar de inhoud

Snoeppaleis Amsterdam

  • Nieuws

We hebben er al eerder over geschreven. De snoepwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond in Amsterdam. Zelfs tijdens corona zijn er verschillende bijgekomen. Het vreemde was dat de meeste snoepparadijzen gewoon open waren, in tegenstelling tot andersoortige Retail. Uit eigen constatering zagen wij weinig clientèle in die winkels. Vreemd met de extreem hoge huurprijzen, want je zou toch denken, ze moeten ergens van bestaan.

Op de Nieuwendijk 141 zit tegenwoordig Kingdom of Sweets met een oppervlakte ter grote van 1320 m2 verdeeld over 3 verdiepingen.

Kingdom of Sweets – Nieuwendijk 141

Terwijl het feestcollege in Amsterdam lekker verder slaapt, is er in de UK een enorm belastingonderzoek gestart naar een reeks Amerikaanse snoepwinkels. Volgens de Dailymail van afgelopen 20 juni overspoelen die snoepwinkels, waaronder de grote Kingdom of Sweets-keten, Oxford Street en het West End van Londen.

“Er is al lang bezorgdheid over de stortvloed aan smakeloze, te dure snoep- en souvenirwinkels met een Amerikaans thema, die de traditionele winkelstraten in een van ’s werelds beroemdste winkelstraten hebben overgenomen, waaronder de voormalige HMV flagship store. Alleen al tussen de stations Marble Arch en Tottenham Court Road zijn er nu minstens tien snoepwinkels. Dat komt neer op ongeveer één per 200 meter. Sommige bieden andere diensten aan, zoals het wisselen van vreemde valuta. 
De gemeente onderzoekt nu meer dan 30 winkels in West End, omdat ze belasting van tenminste £ 7,9 miljoen hebben ontweken. De winkels zijn eigendom van verschillende bedrijven en omvatten naast snoepwinkels, die pakjes Jolly Ranchers-snoepjes verkopen voor maar liefst £ 45, ook winkels die andere spullen verkopen, zoals souvenirs en verdampingsapparatuur”, lees hier het hele artikel.

In 2015 maakte de Glasgow Times al eerder melding ervan.
“GEORGANISEERDE criminelen runnen snoepwinkels als witwasoperaties”, lees hier het artikel.

Je kan stellen dat op de Nieuwendijk 141 een smet heerst. Vroeger zat H&M in dit pand, de keten die fast fashion verkoopt. Volgens The Plastic Soup Foundatdation belandt daarvan uiteindelijk een gedeelte op het strand in Ghana en Chili.

Hare Majesteit Halsema is afgelopen weekend in Barcelona geweest. Misschien was Halsema in het verkeerde vliegtuig gestapt en had ze overzees moeten gaan naar Londen en een goed gesprek met Burgemeester Sadiq Khan moeten aangaan. Hier het adres voor Hare Majesteit, Sadiq Khan zetelt in City Hall, een nieuw gebouw aan de Theems vlak bij de Tower Bridge.

Hier moet u ongeveer zijn Hare Majesteit

Terug naar de werkelijkheid in Amsterdam.
Op 24 december 2021 berichtte de gemeente onderstaande, dat in feite de afgelopen jaren steeds weer terug komt, een z.g. copy-paste, maar dan net even iets anders.

“Winkelaanbod binnenstad meer gericht op bewoners.
Het is voor de eigenaren van 165 panden per direct verboden om deze te gebruiken voor bestemmingen als toeristenwinkel, sekswinkel, smartshop en horeca. Dit omdat deze bestemmingen zorgen voor verschraling van het aanbod en een monocultuur in het centrum. Hiervoor heeft de Amsterdamse gemeenteraad, op voordracht van het college, een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen.” Lees hier het volledige bericht.

Tot nu toe zien wij nog niet echt progressie in “de lijst van 165”. Binnen die lijst zitten er ook nog fouten. Maar we wisten al dat de ICT puinhoop van de gemeente op het randje van de afgrond staat. Download hier de lijst.

Wat dan wel weer zoet gestoord is van Amstel 1, dat de The Seafood Shop in de Leidsestraat via een gerechtelijke procedure weg moest, dat was immers gericht op toeristen. Wat denkt u wat er voor terugkomt, ja, u raad het al, een snoep paradijs van Candy Pirates!

Het Amsterdamse feestcollege staat erbij en kijkt ernaar. Te druk met de horecabezetting in het Amsterdams straatbeeld, terrassen die door blijven groeien en ook als paddenstoelen uit de grond knallen. Met dank aan wethouder wonen Reinier van Dantzig D66, horecaondernemer met 3 horecazaken en huisjesverhuurder. Saillant detail over Van Danzig die de Vondeltuin huurt van de gemeente. De gemeente is eigenaar van dat pand en de grond en heeft het voor een kleine € 700.000 verbouwd. Dat bedrag is in 2017 door voormalig wethouder Kock, ook D66, ter beschikking gesteld in de voorjaarsnota. Een prachtig cadeautje van Kock D66 aan Van Dantzig D66.