Ga naar de inhoud

The Great Reset van Halsema

Het kantoor van Halsema was amper ingericht, augustus 2018. Het eerste masterplan lag al op tafel, de hele pers inclusief de NOS moest het weten: “we gaan dweilpauzes houden op de wallen” om de drukte te beteugelen, (lees hier publicatie NOS). Half Amsterdam viel om van het lachen. Na augustus 2018 is het theater van Halsema gewoon doorgegaan. Het ene na het andere masterplan volgt, de waan van de dag regeert op Amstel 1.

Zuidas
Een klein jaar later kreeg hoogleraar Zef Hemel de opdracht van Halsema om met een visie/plan te komen om de wallen en de binnenstad te ontlasten van toeristen. Hij heeft daar veel werk van gemaakt en een groot aantal bewoners geïnterviewd. Hij presenteerde de afronding van zijn plan in oktober 2019 aan Halsema in de Beurs van Berlage, (lees hier publicatie Trouw). Op zich was het een goed plan om van de Zuidas een toeristenmagneet te maken met cultuur en wat dies meer zij. Daarna is er nooit meer wat van vernomen.

Inmiddels is Amsterdam 2,5 jaar verder en het laatste nieuws van Halsema is dat ze met strooizout de toeristen gaat wegjagen. Dit in de vorm van het i-criterium, het plaatsen van tourniquets, terrassen terug naar naar de oude situatie van voor het coronatijdperk, de openingstijden van horeca vervroegen en verkoop van alcohol indammen in winkels. Dat klinkt allemaal leuk, maar hoe dan?

Was het niet beter geweest als het college in de afgelopen 2 jaar, coronatijdperk, met een degelijk plan was gekomen om de toeristendrukte op de wallen in te dammen? Niets van dat alles. Tegen de tijd dat het i-criterium rond zal zijn is de markt van softdrugs waarschijnlijk al vrijgegeven. Het klinkt leuk voor de bühne – net zoals de dweilpauzes en het plan van Zef Hemel.

Hoe doe je dat dan met tourniquets? De voorraad handhavers staat immers al jaren in de min. Het lukt ook nog steeds niet om te handhaven op bergen afval, terrassen, de plotselinge groei van snoepwinkels, illegale toeristenboten, huurscooters, en andere wazige zaken.

Bier
Natuurlijk kunnen toeristen nog steeds hun blikje bier kopen tot in de nachtelijke uurtjes, er is een ruim aanbod binnen een straal van 300 meter vanaf de tourniquets douaneambtenaren!

20 Miljoen bezoekers
Tel daar bij op dat er een overeenkomst is gesloten om niet meer dan 20 miljoen toeristen jaarlijks toe te staan in Amsterdam. Gaan we dan eeuwen terug in de tijd, worden de poortwachters weer van stal gehaald, krijgt Amsterdam een innovatief ICT-telsysteem waar ze in gaan uitblinken?

De wallen afgelopen zaterdag 14 mei 2022 – met dank aan
fotograaf Johannes Stalenburg

Het zal straks nog een leuk debat gaan worden in de raad, aangezien Groenlinks en D66 juist voor legalisering van softdrugs en XTC zijn en ook voor het gebruik van lachgasballonnen op festivals.

We wachten met grote nieuwsgierigheid af.

Telegram App
Hier alvast een tip voor de toeristen om Cannabis, GHB, XTC en Crystal Meth heel simpel via de Telegram app te bestellen. Gegarandeerd binnen een uur afgeleverd bij je Airbnb of derde boom rechts in het Vondelpark. De kwaliteit schijnt hoog te zijn, volgens kenners die wij gesproken hebben.