Ga naar de inhoud

Veel Taxichauffeurs rijden knetterstoned rond in Amsterdam

  • Nieuws

Vrijdagnacht 24 juni heeft de politie een drugscontrole uitgevoerd samen met Team Taxizaken van Amsterdam NL. Totaal zijn 6 van de 50 taxichauffeurs aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. 1 chauffeur weigerde de bloedproef. Zijn chauffeurskaart en rijbewijs zijn direct ingenomen.

Op 7 december 2021 werd een rapport gepubliceerd: “Malafide activiteiten en (ondermijnende) criminaliteit in de Amsterdamse taxibranche”. Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Beke in opdracht van de tactische stuurgroep van het RIEC Amsterdam-Amstelland (Belastingdienst, gemeente Amsterdam, openbaar ministerie en politie). Een vrij stevig en uitgebreid schrikbarend onderzoek met alle aspecten van ondermijning in de taxibranche. Download hier het onderzoek.

Wij rekenen voor
In het rapport staat dat op een gemiddelde dag 2.798 unieke taxi’s rondrijden in Amsterdam. Gebaseerd op de recente constatering, betekent dat er meer dan 300 chauffeurs knetterstoned rondrijden in Amsterdam. Natuurlijk weten we dat niet zeker, maar op 10 mei dit jaar werden er ook 50 taxi’s aangehouden. Toen bleken er 5 onder invloed te zijn, van zowel soft en harddrugs. We hebben het dan over ca. 10% die de stad onveilig maakt.

Neemt wethouder van Dantzig D66 ook zijn verantwoordelijkheid?
Wethouder Wonen, Reinier van Dantzig D66, eigenaar van 3 horecazaken en verhuurder van onroerend goed. In het Parool verklaarde deze wethouder zelf niet uit te sluiten een halfje XTC achterover te slaan. Taxichauffeurs worden gecontroleerd, maar neemt wethouder van Dantzig ook zijn verantwoordelijkheid? Nu vragen wij ons van 14020 af, hoe komt hij aan die pillen? Belt hij dan een koerier uit Z-O die komt voorrijden bij huize Van Dantzig, of krijgt hij het van een vriendje, die het dan weer via een koerier heeft besteld, of brouwt hij het zelf? Vragen, vragen en vragen! Nu mag je volgens de wet gebruiken. Maar de wet zegt ook, als je harddrugs bestelt, dat je een strafbaar feit pleegt. En laten we eerlijk zijn, het pilletje komt niet zomaar aanrollen. Bovendien vinden wij dat je als wethouder een sociaal maatschappelijk voorbeeld moet zijn voor de samenleving. Lees hier het hele artikel in het Parool.

Risicoanalyse integriteit
De Burgemeester kwam 21 juni met resultaten van de risicoanalyse integriteit over de zes nieuwe kandidaat-wethouders, vooraf aan de installatie van het nieuwe College. Dat gaat over bestuurlijke risico’s en beheersmaatregelen.

De Burgemeester gaat specifiek in op de afspraken die zijn gemaakt met wethouder Van Dantzig. Zijn ondernemerschap kan kwetsbaarheden geven met het oog op de bestuurlijke integriteit. Volgens de Burgemeester is Van Dantzig zich hier van bewust en zet zich in, ondersteund door de gemeentesecretaris en het hoofd Bureau Integriteit, om eventuele risico’s te verzachten door beheersmaatregelen.

Voor Van Dantzig betekent dit, dat hij als wethouder niet gaat over onderwerpen die direct zijn privébelangen
raken. Bovendien zorgen beheersmaatregelen dat er een scheiding is tussen zijn wethouderschap en zijn ondernemerschap. Wel achten de Burgemeester en Van Dantzig het verstandig deze maatregelen voor de zekerheid te laten toetsen door een onafhankelijke deskundige. Uiteraard moet in dat extra onderzoek dan deze casus ook meegenomen worden en de vraag stellen waar het pilletje vandaan komt.

14020 blijft dit volgen totdat we weten wie de eventuele leverancier(s) zijn! Het kan toch niet zo zijn dat een wethouder meewerkt aan criminele netwerken die de stad ondermijnen. Bovendien vinden wij het discriminatie dat taxichauffeurs wel gecontroleerd worden en wethouders niet.

UPDATE 3 JULI 2022

Volgens een recent onderzoek van RTL Nieuws zijn er 9.540 jongeren in Amsterdam potentiële drugscrimineel.
en hoger dan het gemiddelde in Nederland. Lees hier het onderzoek van RTL Nieuws.