Ga naar de inhoud

14020.nl op het Amsterdams BuurtFilmFestival

  • Nieuws

14020.nl dingt ook dit jaar mee naar de prijzen bij het Amsterdams BuurtFilmFestival. Vorig jaar met de film Vulles in Amsterdam. Nu met de aflevering Lutkemeerpolder uit de serie Greenwashing.

Het Amsterdams BuurtFilmFestival is zaterdag 4 februari in de Openbare Bibliotheek (OBA) aan de Oosterdokskade vanaf 13:00 uur. De aflevering Lutkemeerpolder draait al in het eerste filmblok om 13:15 uur. Voor kaarten en het programmaboekje zie: https://abff.nl

Het ABFF
Amsterdamse filmmakers, liefhebbers en professionals, jong en oud, zonden eind 2022 hun films in voor de 7e editie van het Amsterdams BuurtFilmFestival. Het ABFF is het énige community-podium, waar buurtbewoners op artistieke wijze hun verhalen kunnen delen.

Dit jaar vertoont het ABFF 25 filmproducties. Na afloop is de prijsuitreiking. Vijf juryleden, waaronder Sep & Noah, twee zeer jonge winnaars van het ABFF editie 2019 bepalen welke filmmakers de trofee van het ABFF in ontvangst mogen nemen.

Voor de keuze van de “De ABFF-publieksprijs 2022” wordt het publiek in de zaal en thuis van harte uitgenodigd om te stemmen op de beste film. Dat kan van 4 tot en met 18 februari via www.abff.nl en op hun FaceBook-pagina. Alle films zijn vanaf 4 februari ook online te zien op YouTube.

Lutkemeerpolder
De eerste aflevering in de serie over Greenwashing Amsterdam gaat over de Lutkemeerpolder. De allerlaatste biologische landbouwgrond offert het college van B&W op om te veranderen in een industrieterrein. Deals van decennia geleden met het bedrijfsleven wegen kennelijk zwaarder, dan beloftes naar bewoners van Amsterdam voor een leefbare toekomst. Bewoners willen geen bedrijfsterrein in de Lutkemeerpolder, maar willen een agro-ecologisch stadspark maken van 43 hectare: een gonzend centrum van leven, een pijler in het stedelijk voedselbeleid en daarmee een internationaal voorbeeldproject voor de voedseltransitie: https://voedselparkamsterdam.nl/

VoedselparkAmsterdam.nl: “Waarom wij de Lutkemeerpolder het mooiste stukje Amsterdam vinden, hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden kunnen we je van harte aanraden om zeker ook de film over de Lutkemeer te gaan bekijken. Het zal meteen duidelijk zijn waarom we dit prachtig stukje natuur niet moeten bebouwen, maar groen moeten houden.


Hieronder onze trailer van de eerste aflevering Lutkemeerpolder uit de serie Greenwashing voor het Amsterdams BuurtFilmFestival 2023

De serie Greenwashing
De coalitie bestaande uit PvdA, GroenLinks en D66 en zegt in woord en beeld veel over groen, maar dat doen ze in werkelijkheid niet. Plastic sportvelden worden meegenomen om de Groennorm op papier te halen, morbide voor het ecosysteem. Het college spreekt over korte ketens, circulair etc., maar vernietigt ondertussen de allerlaatste vruchtbare kleigrond van Amsterdam. Het groen van bewoners wordt steeds minder in plaats van meer. Amsterdam scoorde in Nederland in 2022 het allerslechtst op milieu en werd het een-na-laatste op het gebied van buitenruimte en gemeenschap (bron Arcadis). De serie geeft een divers beeld waar bewoners, die zich inzetten voor bescherming van de leefomgeving, tegenaan lopen en laat zien dat ze geen gehoor vinden bij dit college.

De serie, alweer uit begin 2022, is nog steeds actueel. Onlangs tekenden 18000 mensen in 1 dag het verzoek om een referendum over de Hoofdgroenstructuur.