Ga naar de inhoud

De Hitte Eilanden van GroenLinks

Dat GroenLinks een hekel aan groen en bomen hebben dat weet elke Amsterdammer inmiddels. Maar het gaat verder dan dat. Laten we onze blik vallen op de omgeving van het Centraal Station. Daar is veel vernieuwd en verbouwd de afgelopen jaren, een prachtige nieuwe fietsenstalling onder het water. Daarmee is een groot probleem opgelost.

Maar er is meer dan dat. De openbare ruimte is voor een groot deel een versteende massa; groen en bomen zijn nauwelijks nog terug te vinden. Het past ook helemaal in het visieloos geëmmer dat in het gemeentebestuur plaatsvindt. Zeker in het geval met de opwarming van de aarde en de wetenschap dat het jaarlijks warmer wordt. Vooral in dichtbebouwde steden, zoals Amsterdam. Tel daar bij op de verdichting van woningbouw.

Hieronder in de foto slider enkele voorbeelden van de desolate treurige groen en boomloze vlaktes door verstening omgeving Centraal Station.

IMG_5815
IMG_5823
IMG_5810
IMG_5824
IMG_5819
obaaaaa
IMG_5812
IMG_5814
PlayPause
previous arrow
next arrow


Je zou verwachten dat de casus Hitte Eilanden hoog op de agenda staat in de gemeenteraad, maar niets daarvan. Het college is in schimmigheid gehuld. Ze willen het schijnbaar niet weten.

Ook in Nieuw West, Noord waar een verschrikkelijke bomenslachting gaande is en andere wijken is hetzelfde aan de hand. Bomen verdwijnen en komen zo goed als niet terug, of je krijgt er een paar lullige sprietjes voor terug. Zoals bijvoorbeeld in de Kinkerstraat waar voor een Amerikaanse Iep gekozen is. Wij zien die steeds meer terugkomen in het straatbeeld. Waarschijnlijk is er een ambtenaar die Iepen-gek is. Veel van dezelfde soort boom helpt niet echt mee aan de biodiversiteit.

Hier wat cijfers:

    • Een boom doet er ca. 30-35 jaar over om volwassen te worden.
    • Een volwassen boom geeft de koeling van 10 Airco’s volgens onderzoek Universiteit Wageningen & TU Delft.
    • Een volwassen boom vangt p/j 1.4 kg fijnstof af.
    • Een volwassen boom geeft p/d 125 gr zuurstof.

Het is voor bewoners zaak om goed de vergunningen in de gaten te houden. Het zou zo maar kunnen zijn dat die prachtige boom voor je huis of je lievelingsplekje in het park, plots zomaar verdwenen is als je thuis komt van je werk of boodschappen doen. De kettingzaag van GroenLinks gaat sneller dan je denkt.

Je kan je hier aanmelden voor berichten over je buurt, per email, dan krijg je ook alle kapaanvragen te zien. Op deze pagina kun je de omtrek rond je huis specificeren waarover je berichten ziet: https://www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt#meld-u-aan-voor-de-e-mailservice.

Wil je meer weten over de Hittebestendige Stad? De HVA in Amsterdam deed er onderzoek naar.
Hier te lezen of te downloaden.
Meer Greenwashing

Greenwashing Amsterdam Lutkemeerpolder

Lutkemeerpolder

30 januari 2022

De eerste aflevering in de serie over Greenwashing Amsterdam gaat over de Lutkemeerpolder. Goede biologische landbouwgrond offert het college van B&W op om te veranderen in een industrieterrein voor distributiecentra. Bewoners laten hun polder zien en willen het goede behouden…

Greenwasching Amsterdam Diemerpark

Plastificering Diemerpark

13 maart 2022

Bewoners rond het Diemerpark strijden tegen verdere plastificering van de natuur. Het Diemerpark is een natuurgebied met de grootste biodiversiteit van alle Amsterdamse parken. In het Diemerpark ligt een sportterrein met plastic velden. Dat sportterrein is al een planologische miskleun.…

De Italiaanse Maffia komt naar u toe

De Italiaanse Maffia komt naar u toe

30 maart 2023

We weten het nu zeker. GroenLinks van het college Amsterdam is knettergek met name wethouder Zita Pels GL (Wethouder Afval en Giftige Uitstoot). Het is net of GroenLinks elke dag voor je huis komen poepen en het verplichte plastic zakje…