Ga naar de inhoud

De Kogel is door de Kerk

  • Nieuws

Bijdrage: Nico van Gog, data analist en onderzoeker.

Eindelijk dan. Halsema gaat helaas in de verlenging voor nog eens 6 jaar. De reddingsbrigades hadden het de afgelopen week er erg druk mee om het wereldkundig te maken inclusief het Parool en AT5.

Allemaal onzin verhalen met wat de burgemeester gaat doen de komende 6 jaar. Wat Halsema de afgelopen 5 jaar betekende op de kerntaken voor het Amsterdamse volk bleef onbelicht. Eerlijk gezegd, ik weet het ook niet!

In principe zijn de belangrijkste kerntaken van Halsema OOV (openbare orde en veiligheid). Verkrachtingen en aanrandingen zijn schrikbarend toegenomen sinds de start van Halsema in 2018 volgens het CBS. Ook het vrouwen (zowel fysiek als verbaal) en homogeweld neemt toe. De CBS data is hier terug te lezen.

Daarnaast namen de explosies van bommen en granaten letterlijk en figuurlijk explosief toe. De escape van Halsema is natuurlijk naar Den Haag wijzen. Een oude bekende truc waar veel politici jaar en dag gebruik van maken. De vingertjes wijzen regelmatig naar het zuiden, vooral het college van Amsterdam is hier goed in! Het is hier terug te lezen, databron Politie Amsterdam.

De eerste helft van dit jaar 2023 waren er 100 steekpartijen. De framing van Halsema dat het probleem in Zuidoost en Nieuw West zit, is dus niet waar. De meeste steekpartijen zijn in het centrum blijkt uit de data die ik heb verzameld. De data is hier terug te lezen.

Over kogels gesproken. Ik heb in open bronnen in de kelders van Koekel data weten te achterhalen van de schietpartijen in Amsterdam. Vanaf 1 januari 2022 tot september 2023 waren er 93 schietpartijen. Dat betekent gemiddeld ca. 1,2 schietpartijen per week. Ook hier wijst het vingertje van Halsema altijd naar Zuidoost en Nieuw West, wederom niet helemaal terecht. Zuidoost had wel de meeste schietpartijen met stip op 29 en Nieuw West 16. Waar niemand het over heeft, is stadsdeel West en wat blijkt, daar waren maar liefst 14 schietpartijen. In Noord zelfs 16!

Hieronder de interactieve map (aantippen of muis). In de Icon linksboven in de map zijn nog diverse andere opties.


Het ziet ernaar uit dat er in 2023 minder schietpartijen zijn dan in 2022, maar we hebben nog ruim 3 maanden te gaan. Daar tegenover staat dat explosies sterk zijn toegenomen.
Misschien een idee voor de uitstekende misdaadverslaggever Paul Vugts van Het Parool om eens te onderzoeken of/en/hoe alle bovenstaande relaties zich tot elkaar verhouden in combinatie met criminaliteit.

De laatste bij Amstel Business Park is een twijfelgeval en moeilijk te traceren bij welk stadsdeel of Duivendrecht. De Winterdijkstraat in Zuid is nog niet zichtbaar in de map, wel manual in de keuzelijst met adressen. Er word aan gewerkt.

Dit is het 3de artikel in een reeks over cijfers van veiligheid in Amsterdam. U heeft er nog 1 tegoed. Een issue waar bijna iedereen aan voorbij gaat.